We willen de kinderen een gezonde schoolomgeving bieden. Een gezonde leefstijl helpt kinderen lekker in hun vel te zitten, de weerstand op peil te houden en genoeg energie te hebben voor leren, sport en spel. Wij besteden niet alleen aandacht aan voeding en gezondheid in de lessen, maar ook in de praktijk. Dat betekent dat wij ernaar streven dat leerlingen op school alleen fruit, groente en/of brood, ontbijtkoek of een eierkoek eten.
Snoep en frisdrank zien wij liever niet op school, tenzij er een gelegenheid voor is natuurlijk. Dit betekent dat de eetmomenten er zo uitzien:

Ochtendpauze
De kinderen hebben rond 10.05 uur een korte pauze waarin ze een stuk fruit/ groente, een boterham, rijstewafel, eierkoek of ontbijtkoek eten. Kinderen nemen drinken mee, bij voorkeur in in een drinkbeker. Omdat we de afvalberg op school zo klein mogelijk willen houden, wordt afval mee naar huis genomen. Tijdens het eten en drinken kijken we naar de ochtenduitzending van het Jeugdjournaal en praten we er daarna even over.

schoolfruit

De Achtsprong schrijft zich jaarlijks in voor het Europees schoolfruitprogramma. Mede vanuit dit programma vragen wij de ouders minimaal 2 keer per week uw kind fruit mee te geven voor de pauze.

 

 


Overblijf
Bij de lunch streven wij ernaar dat de kinderen boterhammen meenemen en wat fruit en groente als toetje. De gezondste keuze is een volkoren boterham, besmeerd met halvarine en mager beleg. Als drinken worden water of halfvolle en magere zuivelproducten geadviseerd. Vruchtensap kan ook, maar levert meer calorieën. Meer informatie over een gezond lunchpakket vindt u op de site van het Voedingscentrum.

Zie ook het overblijfprotocol op de pagina protocollen op deze site.

Traktaties
Wij zetten leerlingen, die jarig zijn, flink in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie. Op www.gezondtrakteren.nl staan allerlei voorbeelden van traktaties, die niet te groot zijn. De leerkrachten geven er de voorkeur aan dezelfde traktatie te krijgen als de kinderen.

Andere eetmomenten
Ook bij uitjes, sportdagen en andere activiteiten willen we leerlingen meegeven dat lekker, gezellig en gezond prima samengaan. Wij hebben daarom ook bij dit soort dagen het streven dat kinderen geen snoep en frisdrank mogen meenemen. Natuurlijk zorgt de school dan weleens voor een ijsje of zoet drankje. Als we vaak voor gezond kiezen, is af en toe samen genieten van een extra geen probleem.

Projectgroep Voeding en Beweging
Er is een actieve Projectgroep Voeding en Beweging op De Achtsprong. Ieder jaar wordt er in november een projectweek Voeding en Beweging georganiseerd.

Andere projecten 
De Achtsprong schrijft zich ieder jaar ook in voor het verzamelproject Ik eet het beter. Daar komen bijvoorbeeld De week van de Pauzehap (schoolbreed), Over de Tong (groep 5-6) en Klasselunch (groep 7-8) uit voort.